Välkommen till Ambera Desert Springs – Europas första aktiva gemenskapsboende för oss över 55!

Kan gemenskapsboende vara botemedlet mot ensamhet?

Barnen har flugit ur boet och är upptagna med egna barn, karriärer och det berömda livspusslet. Du har sett fram emot friheten med att sluta jobba, men när dagen för att gå i pension äntligen kommer känner du dig förvirrad, tom och sorgsen. Hur ska jag nu tillbringa mina dagar? Plötsligt, kanske för första gången i livet, känner du dig ensam.

Generationen som går i pension idag planerar sina liv i större grad än deras föräldrar gjorde, och många har en tydlig bild av hur deras pensionärstillvaro ska bli, men för många kommer stillheten plötsligt. Och när umgängeskretsen i stor grad är kopplad till arbetsplatsen blir det ofta tomt när man lämnar den.

Faktum är att ensamhet bland äldre är ett ökande problem. Att vara ensam är inte bara tråkigt, det påverkar både mental och fysisk hälsa. Ett berömt exempel är att ensamhet har visat sig vara jämförbart med att röka 15 cigaretter om dagen.

The Guardian beskriver fenomenet som en ensamhetsepidemi som drabbar 1,2 millioner människor bara i England. I Storbritannien har 17% av den äldre befolkningen kontakt med familj, vänner och grannar mindre än en gång i veckan, och 11% mindre än en gång i månaden.

Men allt är inte så deppigt och hopplöst som det kan verka. Dagens äldre lever längre, och är både friskare och mer aktiva än sina föräldrar. Så vad är deras hemlighet? Maggie Khan är 82 år gammal och har tillbringat de senaste 25 åren i ett kollektivboende. I en intervju med The New York Times berättar hon om hur boendeformen för människor samman och mer eller mindre eliminerar ensamhet helt och hållet.

I Sverige är kollektivhus inget nytt fenomen. De flesta skapades på 1980-talet och idag finns det drygt 40 stycken över hela landet.

I kollektivboendet Färdknäppen i Stockholm bor människor som befinner sig i andra halvan av livet. Målet är att medelålders och äldre människor ska kunna hjälpa varandra till mer gemenskap och bättre livskvalitet. Här delar man på arbetsuppgifter och umgås över generationsgränserna. I dag bor det drygt 50 personer i Färdknäppen.

– Vi har många med olika intressen som bor här, vilket är en otrolig tillgång. Vi lär oss nya saker hela tiden, säger Anita Persson till na.se

Amberas grundare Jan-Olav Frestad står bakom norska Doyén som påminner om Färdknäppen och liknande koncept. Här köper man en lägenhet och får gemenskapen (och de gemensamma utrymmena) på köpet. Se filmen nedan och hör vad de som bor i Doyén har att säga om deras upplevelse.

Jan-Olav Frestad har drömt om att skapa Ambera ända sedan han besökte ett vuxensamhälle i USA för första gången 1995. Efter mycket positiv respons på Doyén-projektet är han och resten av Ambera-teamet nu redo för att förverkliga den stora drömmen.

Ambera ska bli Europas första by för vuxna människor som vill leva ett aktivt och socialt liv och bli en del av en varm gemenskap. En av orsakerna till att många känner sig ensamma efter 50 är bristen på naturliga mötesplatser. I Ambera ska det därför vara lätt att möta andra människor genom gemensamma intressen. Gillar du fotboll? Ja, då går du med i fotbollsklubben (eller får hjälp med att starta en om den inte redan finns) och träffar andra fotbollsintresserade. Är du sugen på att lära dig spanska? Då tar du en spanskakurs tillsammans med andra, och gör gemensam läxläsning att ni blir vänner av bara farten.

I amerikanska koncept som Del Webb har det visat sig att dessa samhällen som är särskilt utformade för social aktivitet gör invånarna 50% mindre ensamma, och 30% mer aktiva. Det tycker vi är inspirerande!
Nu tar vi med oss succéreceptet från USA och skräddarsyr det för oss européer. Kanske är Ambera något för dig?

På vår Facebook-sida diskuterar vi hur livet efter jobbet kan bli så bra som möjligt. Delta du också!

I vårt inspirerande nyhetsbrev delar vi fler intressanta artiklar och ger dig en ordentlig introduktion till Amberas vision. Tryck på den gröna knappen (Håll mig uppdaterad) överst till vänster här på sidan för att ta emot nyhetsbrevet.