BLI MEDLEM NU

Kan gemenskapsboende vara botemedlet mot ensamhet?

Kan gemenskapsboende vara botemedlet mot ensamhet?

Barnen har flugit ur boet och är upptagna med egna barn, karriärer och det berömda livspusslet. Du har sett fram emot friheten, men när dagen för att gå i pension äntligen kommer känner du dig plötsligt lite tom. Hur ska jag nu hitta på?

Generationen som går i pension idag planerar sina liv i större grad än deras föräldrar gjorde, och många har en tydlig bild av hur deras pensionärstillvaro ska bli, men för många kommer stillheten plötsligt. Och när umgängeskretsen i stor grad är kopplad till arbetsplatsen blir det lätt lite ensamt när man lämnar den.

Faktum är att ensamhet bland äldre är ett ökande problem. Att vara ensam är inte bara tråkigt, det påverkar både mental och fysisk hälsa. Ett berömt exempel är att ensamhet har visat sig vara jämförbart med att röka 15 cigaretter om dagen.

The Guardian beskriver fenomenet som en ensamhetsepidemi som drabbar 1,2 millioner människor bara i England. I Storbritannien har 17% av den äldre befolkningen kontakt med familj, vänner och grannar mindre än en gång i veckan, och 11% mindre än en gång i månaden.

Men allt är inte så deppigt och hopplöst som det kan verka. Dagens äldre lever längre, och är både friskare och mer aktiva än sina föräldrar. Så vad är deras hemlighet?

Maggie Khan är 82 år gammal och har tillbringat de senaste 25 åren i ett kollektivboende. I en intervju med The New York Times berättar hon om hur boendeformen för människor samman och mer eller mindre eliminerar ensamhet helt och hållet.

I Sverige är kollektiv inget nytt fenomen. De flesta etablerades på 1980-talet och idag finns det drygt 40 stycken över hela landet.

I kollektivboendet Färdknäppen i Stockholm bor människor som befinner sig i livets andra hälft. Målet är att medelålders och äldre människor ska kunna hjälpa varandra till mer gemenskap och bättre livskvalitet. Här delar man på arbetsuppgifter och umgås över generationsgränserna. I dag bor det drygt 50 personer i Färdknäppen.

– Vi har många med olika intressen som bor här, vilket är en otrolig tillgång. Vi lär oss nya saker hela tiden, säger Anita Persson till na.se.

Amberas grundare, Jan-Olav Frestad, står bakom den norska boendeformen Doyén, som påminner om Färdknäppen och liknande koncept. Här köper man en lägenhet och får gemenskapen (och de gemensamma utrymmena) på köpet. I intervjuer som spelats in ett år efter att gästerna flyttade in i Doyén, berättar flera av de boende att gemenskapen har förändrat deras liv.

Jan-Olav Frestad har drömt om att skapa Ambera ända sedan 1995 besökte ett pensionärskollektiv i USA för första gången. Efter succén med Doyén-projektet är han och resten av Ambera-teamet nu redo för att förverkliga den stora drömmen.

Ambera bygger byar för vuxna människor som vill leva ett aktivt och socialt liv och vara en del av en trevlig gemenskap. En av orsakerna till att många känner sig ensamma efter 50 är bristen på naturliga mötesplatser. I Ambera är därför vara lätt att lära känna människor genom gemensamma intressen.

Gillar du fotboll? Ja, då går du med i fotbollsklubben (eller får hjälp med att starta en om den inte redan finns) och träffar andra fotbollsintresserade. Är du sugen på att lära dig spanska? Då tar du en spanskakurs tillsammans med andra nybörjare. Kanske gör gemensam läxläsning till och med att ni blir vänner av bara farten?

Läs med om livet i Ambera här

 

Källor:

Theguardian.com

Campaigntoendloneliness.org

Nytimes.com

na.se