BLI MED I AMBERA

Å bygge et fellesskap – Del 3 av 5

Å bygge et fellesskap – Del 3 av 5

Hvordan bygger man noe som ikke eksisterer fra før? Hva er det egentlig vi har jobbet med hver eneste dag de siste tre årene? Er det ikke bare å kjøpe en tomt, bygge noen hus og starte salget?

I denne artikkelserien i fem deler forteller medgründer og adm. dir. Falko Müller-Tyl om hva Ambera-teamet har jobbet med frem til nå, hva vi har oppnådd så langt, og hva som ligger foran oss.

Å bygge et fellesskap, del 3 av 5 – Å bygge egnete fellesfasiliteter

Kjære Amberafamilie, jeg kommer tilbake til min liste over vesentlige aspekter for en Amberaby (dere kan den sikkert snart utenat):

  • Å definere hva slags samfunn vi skal bygge
  • Å velge riktig tomt
  • Å bygge egnete fellesfasiliteter
  • Å bygge gode boliger
  • Å fylle Ambera-fellesskapet med liv

Neste kapittel handler altså om å bygge riktige fellesfasiliteter for en levende by

Hva er utfordringen?

Det finnes mange prosjekter med golfbane, tennisbane, helsestudio, spa og andre fasiliteter. Noen av dem er i hyppig bruk, andre står tomt mesteparten av tiden. Hva er årsaken til det? Hvor viktig er plassering og utforming av fellesfasilitetene for aksept og bruk av disse? Er det andre faktorer som spiller en avgjørende rolle for aktiv bruk?

Hva har vi gjort så langt?

Igjen hjelper en grundig analyse av prosjektene i USA med å forstå hvordan velfungerende fellesfasiliteter skal plasseres og utformes. Ambera-teamet – gründere og arkitekter – har over tid besøkt nærmere 100 prosjekter i USA og sett mange gode og dårlige eksempler.Parallelt har teamet vårt i Spania tidligere jobbet med egne utviklingsprosjekter og analyse av andres prosjekter for å konkludere hva som fungerer bra og dårlig.

Når det gjelder plassering, så er målet vårt å tilrettelegge for korte gangavstander fra flest mulig boliger, slik at «terskelen» til å ta seg en tur til aktivitetssenteret for å treffe folk og delta i eller bidra til aktiviteter er lavest mulig. Veien til aktivitetssenteret skal heller ikke være kjedelig, men utformes som en liten opplevelse i seg selv.

Ovennevnte erkjennelser føyes nå sammen i en omfattende veileder – en slags «design-håndbok» – for hvordan fellesfasilitetene i en Amberaby skal utformes.

Hva skjer videre?

Nå skal vi anvende all den kunnskapen til å designe den første Amberabyen. Vi ser for oss at dette kommer til å bli en levende prosess og har derfor instruert arkitektene med å prosjektere bygg og utearealer på en måte som tillater størst mulig grad av fleksibilitet, slik at vi kan tilpasse fasilitetene til beboernes ønsker og tilrettelegge for nye aktiviteter som kan oppstå etter flere år av Amberabyens drift.

Hilsen,

Falko Müller-Tyl

Medgründer og administrerende direktør

I neste del av Å bygge et felleskap snakker vi om aspekt nummer 4 – å bygge gode boliger.

Bli med i diskusjonen på Facebook, og meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdateringer og en skikkelig introduksjon til konseptet Ambera!