BLI MEDLEM NU

Att bygga en gemenskap – Del 3 av 5

Att bygga en gemenskap – Del 3 av 5

Hur bygger man något som inte finns sedan tidigare? Vad är det egentligen vi har jobbat med varje dag de senaste åren? Är det inte bara att köpa en tomt, bygga lite hus och sätta igång försäljningen?

I den här artikelserien i fem delar berättar medgrundare och VD Falko Müller-Tyl om Ambera-teamets arbete från idé till färdigt projekt.

Att bygga en gemenskap, del 3 – Att bygga rätt gemensamma faciliteter

Kära Amberafamilj, med risk för att bli tjatig upprepar jag de viktigaste aspekterna vi ser i utvecklingen av en Amberaby:

  • Att definiera vilket slags samhälle vi ska bygga

  • Att välja rätt tomt

  • Att bygga rätt gemensamma faciliteter

  • Att bygga bra bostäder

  • Att fylla Ambera-gemenskapen med liv

Den här gången ska jag berätta hur vi har tänkt och jobbat när det gäller de gemensamma områdena och lokalerna i Ambera.

Vad är utmaningen?

Det finns många projekt med golfbana, tennisbanor, träningscenter, spa och andra faciliteter. En del av dem används flitigt medan andra oftast står tomma och oanvända. Varför är det så? Hur viktigt är det med rätt placering och utformning av de här områdena för att man ska få lust använda dem? Finns det andra viktiga faktorer?

Vad har vi gjort hittills?

För att bättre förstå vad det är som skiljer byar med fullbokade tennisbanor från de med slokande nät och ogräs i hörnen, har vi gjort en omfattande analys av amerikanska projekt. Vårt team, bestående av Amberas grundare och arkitekter, har över en längre period besökt närmare 100 samhällen i USA och sett många bra och dåliga exempel.

Parallellt har vårt spanska team jobbat med egna utvecklingsprojekt och analyserat samhällen i Spanien för att ta reda på vad som funkar bra och dåligt här i Europa. En av många insikter vi har fått är att placering, alltså var tennisbanor och annat ligger i förhållande till bostäderna, är en avgörande faktor.

Vårt mål är därför att alla anläggningar och lokaler ska vara inom gångavstånd för alla i byn, och att tröskeln för att ta en förmiddagspromenad till aktivitetscentret ska vara så låg som möjligt. Vägen dit får gärna var kantad av andra små upplevelser som gör promenaden trevlig i sig själv. Ingen ska känna att de behöver umgås med andra om de inte vill, samtidigt vill vi göra det lätt att träffa folk när man känner för det.

Det jag har nämnt ovan är exempel på punkter i den design-handbok vi nu utformar för hur gemensamma områden och lokaler i Ambera-byar ska se ut.

Vad händer framöver?

Nu ska vi använda all den kunskap vi har förvärvat till att designa den första Amberabyn. Vi tror att det kommer att bli en levande process, och har därför bett våra arkitekter att projektera byggnader och utomhusområden så flexibla som möjligt, så att vi kan anpassa lokaler och områden i takt med att vi lär oss mer om vad gemenskapen önskar sig.

Med vänliga hälsningar,

Falko Müller-Tyl

Medgrundare och VD

I nästa del av Att bygga en gemenskap, pratar jag om aspekt nummer 4 – att bygga hus man kan känna sig hemma i.

Gå med i vår Facebookgrupp! I vårt inspirerande nyhetsbrev delar vi fler intressanta artiklar och ger dig en ordentlig introduktion till Amberas vision.