RESERVERA NU
Credit: Pexels, Belle Co

Gå med i vår sociala gemenskap och träffa nya människor genom att göra det du gillar!

Lycka kan inte köpas för pengar – om du spenderar dem på fel sätt

Det är ett slitet uttryck: “Lycka kan inte köpas för pengar”, och i viss mån vet vi nog alla att det stämmer. Pengar kan inte köpa ro, existentiell tillfredsställelse, bubblig förtjusning eller någon annan av de stora känslorna vi förknippar med lycka.

Å andra sidan är det svårt att uppleva riktig lycka utan att känna sig trygg, och ska man göra det måste man ha viss ordning i finanserna. En ordnad ekonomi ger oss trygghet och överskott till allt det där andra som gör livet kul och härligt.

Men det är inte nödvändigtvis så att mer pengar gör oss mer lyckliga, för då hade vi väl inte gjort annat än att jobba? Nej, snarare förhåller det sig så att vi behöver en viss mängd pengar för att känna oss trygga, om vi når den tröskeln blir det lättare för oss att känna oss lyckliga. Men ju mer pengar vi har, ju mindre gläds vi åt nya rikedomar.

Det beror på att förhållandet mellan lycka och pengar egentligen inte handlar om kvantitet utan om kvalitet. Hur vi använder pengarna vi har är viktigare än hur mycket vi förfogar över. Trots detta är det oftast de med hög lön som jobbar flest timmar per dygn.

Det finns ett annat gammalt uttryck: “Tid är pengar”. Vi erbjuder vår tid i utbyte mot pengar, men vi kan aldrig byta tillbaka. Bytt är bytt, kommer aldrig igen. Ju mer vi jobbar, desto mindre tid har vi över till våra relationer annat som gör livet meningsfullt. Direktören med den fina bilen och det stora huset är inte nödvändigtvis lyckligare än sina sämre betalda men mindre stressade anställda.

Istället för att alltid jobba hårdare i jakten på mer pengar, borde vi alltså sträva efter att utnyttja tiden och pengarna vi har på bästa möjliga sätt.

Relationer och erfarenheter

Bra relationer är det som har störst chans att göra oss lyckliga, enligt en studie från Harvard. Hur mycket blod, svett och tårar vi än lägger i arbetslivet, hur ekonomiskt oberoende det än gör oss, så finns det ingen garanti för att det gör oss gladare. Bjuder vi däremot över en vän på middag eller joggar en runda i kvällssolen, kan vi vara tämligen säkra på att belöningen är mödan värd.

Så… Kan man köpa lycka?

Kanske är svaret både ja och nej, men genom att lägga tid och pengar på det som är viktigt för oss på lång sikt, istället för att byta bort all vår dyrbara tid mot pengar vi inte behöver, kan vi faktiskt öka våra chanser att hitta glädjen. Ja, tid är pengar, men pengar är också tid, och tid är det mest dyrbara vi har.

Ambera-livsstilen

Vill du tillbringa mer av din tid med det som gör dig glad? Skulle du vilja lära känna andra som delar dina intressen? Då är Ambera livsstilen för dig.

Ambera är inget lyxprojekt för de välbemedlade, utan ett öppet och varmt gemenskapsboende som bygger på idén att man bor billigare, och har det roligare när man är många.

Läs mer här