RESERVER
Credit: Pexels, Brett Sayles

Bli med i vårt sosiale og inkluderende fellesskap der du treffer nye mennesker gjennom å gjøre det du liker og drømmer om!

Å leve alene betyr ikke å leve i ensomhet

Forskning viser at mennesker som bor alene føler seg mindre lykkelige, opplever mer angst, og er mindre økonomisk trygge enn dem som bor sammen med andre. En britisk studie viser at mennesker over 45 år er spesielt utsatte.

Den samme studien forteller oss at mens det er færre unge som bor alene nå enn det var for 20 år siden, har antallet aleneboende mellom 45 og 64 år økt med mer enn 50% siden 1997.

Det er mange av oss som kjenner på gleden ved å være alene, og som trives i eget selskap, men for andre er den sosiale isolasjon ufrivillig og veldig vond. For hva om man er midt i livet og føler man har masse å gi, men ingen å gi til?

Mange mener, blant annet pensjonsekspert Mary Beth Franklin, at måten vi lever på henger sammen med hvor vi bor.

“Å bo blant jevnaldrende på et sted der du har sjansen til å lære deg nye ting, og treffe nye venner ved å møtes gjennom felles interesser, er fantastisk både for kropp og sjel,” forklarer Franklin.

Et sted du kan velge å omgås andre eller nyte gleden ved å være alene

I 2007 bestemte entreprenør og eiendomsutvikler Jan Olav Frestad seg for å teste ut Franklin sin teori i praksis. Han skapte Doyén, et rimelig boligkonsept i Drammen hvor alle boligeierne har tilgang på fellesarealer og sosiale aktiviteter.

To år etter de første beboerne flyttet inn i Doyén spurte Jan Olav om han kunne få fortalt deres erfaringer og historier. Svarene både overrasket og motiverte han.

“Når folk først flyttet inn følte de seg ikke særlig sosiale eller ekstroverte, og de hadde liten tro på at de kom til å utnytte seg av de sosiale aktivitetene. Men bare to år etter ser vi de samme folkene bruke fellesarealene aktivt og med stor glede, og alle har meldt seg inn i en eller flere sosiale aktiviteter.”

61 år gamle Wenche er en av dem som oppdaget et nytt og bedre liv i Doyén. Hun mener oppskriften er enkel: Folk flytter inn med et felles mål om å skape et sosialt bånd, men ønsker ikke å føle på et stort press eller forventninger om å måtte sosialisere seg.

“Det er dette som gjør Doyén så unikt. Her kan du være sosial akkurat når du føler for det. Verken mer eller mindre.”

Fysiske møteplasser som gjør det lettere å treffe nye mennesker

Drøyt 10 år etter Doyén-eventyret startet, har Frestad og hans partnere tatt konseptet til et nytt nivå under navnet «Ambera.» Det første boligprosjektet ligger i Spania og består av en hel by, designet for å gjøre det lettere å møte nye mennesker gjennom aktiviteter, felles interesser og naturlige møteplasser.

Akkurat som i Doyén får Ambera sine beboere tilgang til sport- og fritidslokaler, samt en mengde ulike aktiviteter man kan melde seg på hver dag. Tanken er at man skal kunne nyte en variert og aktiv livsstil uten å måtte bekymre seg økonomisk. Alt fra språkkurs til gressklipping er derfor inkludert i en fast månedsavgift.

Å leve alene sammen

Etter at ryktet om dette nye boligkonseptet begynte å spre seg tidligere i juni, begynte det også å ryke i innboksen til Ambera-teamet. Mange var nysgjerrige på om dette var måten de ønsket å tilbringe pensjonisttilværelsen sin på. En mail fra Kari Svendsen påpekte at flere og flere, inkludert henne selv, bor og lever alene. Hun savner en lavere terskel på sosiale møteplasser, og når hun leste om Ambera ble hun både interessert og positivt trigget.

“Jeg synes denne ideen er fantastisk! Dette ønsker jeg å være en del av, og det passer min situasjon som singel perfekt”, skriver Svendsen.

Å bo alene øker risikoen for å utvikle depresjon, angst og økonomiske problemer. Kan et liv i Ambera minske denne risikoen? 

Hva gjør oss egentlig lykkeligere enn å utforske våre interesser sammen med mennesker vi bryr oss om? Finnes det en bedre medisin for ensomhet enn å bo i et vennlig felleskap hvor du kan levet livet på dine egne premisser? Og hvor enkelt blir ikke oversikt over økonomien når alt er inkludert i en fast (og rimelig) månedsavgift?

Ambera er ikke løsningen på ensomhetsepidemien alene, men én ting er sikkert: I en Ambera-by vil alenetid alltid være et aktivt valg.

Kilder:
Office of National Statistics