BLI MEDLEM NU

Att leva för sig själv behöver inte vara ensamt

Att leva för sig själv behöver inte vara ensamt

Forskning visar att människor som bor själva är mindre lyckliga och upplever mer ångest och ekonomisk trygghet än de som bor ihop med andra. En brittisk studie visar färre unga bor själva idag än för tjugo år sedan. Samtidigt har antalet ensamboende mellan 45 och 64 ökat med mer än 50% sedan 1997.

Det är många som väljer att bo själv för att de trivs med det, för andra är den sociala isoleringen ofrivillig. Om man känner att man är mitt i livet med massor att ge men ingen att ge till, vad gör man då?

Många tror att sättet vi lever på har mycket att göra med platsen vi bor på. Pensionsexperten Mary Beth Franklin är en av dem.

”Att bo bland jämnåriga på en plats där du får chansen att lära dig nya saker och träffa vänner med genom gemensamma intressen kan vara väldigt nyttigt för både kropp och själ”, förklarar Franklin.

Här kan du alltid välja själv om du vill umgås eller vara ifred

År 2007 bestämde sig entreprenören och fastighetsutvecklaren Jan Olav Frestad för att testa Franklins teori i praktiken. Han skapade Doyén, ett prisvärt boende i Norge där alla bostadsägare har tillgång till omfattande gemensamma lokaler och sociala aktiviteter.

2009 återvände Frestad för att höra hur livet i Doyén hade varit för de som flyttat in två år tidigare. Historierna han fick höra överraskade honom.

”Folk trodde inte att de skulle få användning av gemensamma ytor och aktiviteter. De kände sig inte så sociala eller extroverta men det stämde inte, visade det sig. När jag återvände var lokalerna fulla av liv och alla var med i någon form av social grupp.”

61 år gamla Wenche är en av de som hittade ett nytt liv i Doýen. Hon tror att nyckeln till framgången är att alla flyttar dit av samma anledning: att bo i en social miljö utan sociala krav.

”Ja det är det som gör det här stället så speciellt. Här kan du vara social precis när det passar dig.”

Fysiska mötesplatser som gör det lätt att träffa nya människor

Ett drygt decennium efter att Doyén slog upp portarna har Frestad och hans team tagit konceptet till nästa nivå under namnet “Ambera”. Det första projektet ligger i Spanien och består av en hel by, särskilt utformad för att göra det lätt att lära känna andra genom aktiviteter, gemensamma intressen och naturliga mötesplatser.

Precis som i Doyén får Amberas bostadsägare tillgång till resort-liknande sport- och fritidslokaler samt en mängd olika aktiviteter man kan välja att delta i varje dag. Tanken är att man ska kunna njuta av en härlig och aktiv livsstil utan att behöva oroa sig för pengar. Det allra mesta, från språkkurser till gräsklippning, ingår därför i den fasta månadsavgiften.

Att leva själv tillsammans

När ryktet om den nya gemenskapen började sippra ut i juni tidigare i år började det rasa in e-mail i Ambera teamets inkorg från nyfikna intressenter. Ett sådant mail kom från Kari Svendsen som påpekade att fler och fler, inklusive hon själv, bor själva och att behovet av nya sätt att bo på är stort. När hon fick höra om Amberas sociala gemenskapskoncept blev hon genast intresserad.

“Jag tycker hela idén är fantastisk. Detta vill jag verkligen vara en del av om det passar för mig som singel”, berättar Svendsen.

Risken för att drabbas av depression, ångest och ekonomisk otrygghet är alltså större som ensamboende, men mycket tyder på att den risken är mindre i en gemenskap som Ambera.

Att vi blir lyckligare av att utforska våra intressen ihop med folk vi bryr oss om är närmast en självklarhet. Att bo i ett tryggt och vänligt litet samhälle där det alltid finns något kul att hitta på när man har lust, är tveklöst en möjlig medicin mot ångest. Och vad är en bättre garanti för en trygg ekonomisk framtid än fasta avgifter där allt ingår i priset?

Ambera kan inte lösa samhällets problem med ensamhet, men en sak är säker: i en Ambera-by behöver du aldrig vara ofrivilligt ensam, och det är en bra början.

Sources:
Office of National Statistics