BLI MEDLEM NU

Hur kan en aktivitetsvärds vardag se ut?

21 APRIL 2021

Hur kan en aktivitetsvärds vardag se ut?

För ett tag sedan bjöd vi på Ambera in till ett team-möte med en härlig och sprudlande aktivitetsvärd som arbetar på ett av USA:s största bostadsprojekt för aktiva vuxna. Låt dig inspireras du också!

För att Ambera ska kunna erbjuda så många aktiviteter i våra projekt, så behövs det en engagerad och positiv människa som kan organisera och ha ordning på kalendrar och arrangemang för varje projekt. Inspirationen har vi hämtat från USA, som ända sedan 1960-talet har byggt över 2 000 framgångsrika samhällen baserat på att skapa sociala mötesplatser och ge utrymme för gemenskap – med engagerade aktivitetsvärdar. I våra Ambera-projekt ska aktivitetsvärden vara hjärtat, och se till att de boende har något att hitta på!

Men hur ser en aktivitetsvärds vardag ut? Vad gör hon eller han för att tillgodose att det alltid finns en mängd saker att hitta på för de boende? Och vilket inflytande har de boende? Låt oss höra vad värden själv har att säga!

Picture of Sofie Anthonie Lysø

Sofie Anthonie Lysø

Content Manager på Ambera

Ett stort aktivitetscenter med många mötesplatser för social samvaro

Projektet ligger i Florida och är så stort att de i USA kallar det för ett samhälle. Här finns det många sociala mötesplatser, och det är aldrig brist på saker att hitta på.

”Eftersom vi har ett stort aktivitetscenter så har vi väldigt många mötesplatser där de boende kan träffas för en social samvaro. Vi har bland annat en fantastisk simbassäng och en träningslokal som är tillgänglig för alla och som de boende använder jättemycket”, berättar hon.

Vidare säger hon att de boende ägnar sig mycket åt fysiska aktiviteter, och därför ser aktivitetsvärden till att det alltid finns möjligheter att röra på sig – i många olika former!

”Jag har förstått att européer är mer intresserade av att vara utomhus mycket, att de är atletiska och aktiva jämfört med i USA”, säger hon med ett leende, och fortsätter:

”Men något som de boende här gillar allra mest är träningskurser. Så vi organiserar allt från simkurser till tai chi och crosstraining – och hittar alltid på något som passar alla, avancerade som nybörjare!”

”Om du ska anordna aktiviteter, vad brukar du hitta på då?”

…frågar en av Amberas nyanställda. Hon svarar:

”Jag brukar ofta arrangera bussresor där vi drar ut på dagsturer till lokala attraktioner! Det kan vara allt från naturupplevelser till ”dinnershows” och teater eller en tur till stranden. Jag ser alltid till att det finns bussresor som man kan anmäla sig till, och flera av de boende brukar också skicka in önskemål på nya platser att utforska.”

Hantverkskurser är också någon hon själv uppskattar att bjuda in till, då hon själv älskar att vara kreativ.

”Jag söker mycket på YouTube och hittar trevliga saker som vi kan göra. Ibland anlitar jag duktiga instruktörer som kan undervisa och inspirera med sina kreativa kunskaper”, säger hon.

Men som hon själv berättar så är det inte alltid hon behöver hitta på så många aktiviteter. Och det är inte så konstigt, eftersom:

De boende älskar att själva ta initiativet till aktiviteter!

”Hos oss finns det cirka 57 klubbar som tar hänsyn till alla intressen, och de flesta drivs av de boende själva. Jag som aktivitetsvärd hjälper dem bara med att sprida det glada budskapet, så att alla boende får veta om den nya möjligheten, och kan delta om de vill”, säger hon och fortsätter:

”Jag som arbetar som aktivitetsvärd uppmanar alla som har en hobby att starta en kurs eller en intressegrupp. Om det är någon som känner att det inte finns något som passar dem, så rekommenderar jag dem att starta något som de gillar, så att jag kan hjälpa dem. Men med 57 olika möjligheter på området så är det sällan man inte hittar något som faller en i smaken”, ler hon.

Om någon kan tänka sig att starta en klubb eller grupp, som till exempel kan vara en schackklubb, så kan de boende anmäla detta till aktivitetsvärden.

”Jag ser därefter till att informera de boende om den nya klubben, så att fler och fler blir intresserade. Jag ordnar mötestider, reserverar lokaler åt dem och sprider det glada budskapet för att skapa intresse. Vi har bland annat en kortklubb, pokerklubb, pickleballgrupp, schackklubb, trädgårdsgrupper, bokklubbar och en bibelgrupp. Ja, vi har till och med boende som har startat ett band och bjuder in till konserter! Vi har både en stor scen och en ljudanläggning, så det här är väldigt populärt!”, förklarar hon.

Aktivitetsvärden har full överblick över kalendrarna och håller de boende uppdaterade

”Vi har en jättebra hemsida där vi lägger ut alla aktiviteter och arrangemang som går av stapeln. Varje morgon skickar vi ut ett mejl med information om vad som händer på aktivitetscentret den dagen.”

För att försäkra sig om att alla boende får möjligheten att delta i det de önskar, så bjuder hon in till ”kaffeprat” två gånger i månaden. Här kan alla boende som vill komma över på en kopp kaffe och höra saker om vad som händer på restaurangen, ändringar som är på gång, nya klubbar eller aktivitetsgrupper som startar.

”För de som inte läser mejl så kan de komma hit och höra om allt som händer. Vi som aktivitetsvärdar ska göra det enklare för de boende”, berättar hon vidare.

När det kommer nya boende brukar hon alltid bjuda in dem till en liten orientering om aktivitetscentret, intressegrupper och klubbar som man kan anmäla sig till.

”Jag gillar att ta god tid på mig, och fråga vilka intressen de har. Om vi har något som jag tror kan passa dem, så rekommenderar jag dem att anmäla sig till det. Ifall vi inte har något som motsvarar deras hobbies, så uppmuntrar jag dem att starta en ny grupp”, säger hon.

Om du ska beskriva hur en aktivitetsvärd bör vara, vad säger du då?

”En aktivitetsvärd behöver vara energisk, glad och extrovert! Hon eller han behöver älska att organisera saker, och ha en personlighet som engagerar och motiverar människor”, avslutar hon.