BLI MED I AMBERA

Hvordan kan hverdagen til en aktivitetsvert se ut?

21. APRIL 2021

Hvordan kan hverdagen til en aktivitetsvert se ut?

For en liten stund tilbake inviterte vi i Ambera inn til et Teams-møte med en herlig og sprudlende aktivitetsvert som jobber på et av Floridas største boligprosjekter for aktive voksne. La deg inspirere du også!

Fordi Ambera skal tilby så mange aktiviteter i våre boligprosjekter, trenger vi et engasjert og positivt menneske som kan organisere, og sørge for å ha orden på kalendere og arrangementer i hvert prosjekt. Inspirasjonen har vi hentet fra USA, som helt siden 1960-tallet har bygget over to tusen vellykkede byer basert på å skape sosiale møteplasser og tilrettelegge for fellesskap – med tilhørende aktivitetsvert. I våre Ambera-prosjekter skal aktivitetsverten være hjertet, og sørge for at beboerne har nok å finne på!

Men hvordan ser hverdagen til en aktivitetsvert ut? Hva gjør hun/han for å tilrettelegge for at det alltid finnes et mangfold av ting å finne på for beboerne? Og hvilken innflytelse har beboerne? La oss høre med verten selv!

Picture of Sofie Anthonie Lysø

Sofie Anthonie Lysø

Content Manager i Ambera

Ønsker du bli bedre kjent med boformen?
Les gjerne: Community Living: Boformen fremtidens Europa venter på 

Et stort aktivitetssenter med mange møteplasser for sosialt samvær

Boligprosjektet tilbyr nok av sosiale møteplasser, og som vår aktivitetsvert sier, er det aldri mangel på ting å finne på. 

«Fordi vi har et stort aktivitetssenter, har vi veldig mange møteplasser der beboerne kan treffes til sosialt samvær. Vi har blant annet et fantastisk svømmebasseng og et treningsrom som er tilgjengelig for alle, og som beboerne bruker i massevis», forteller hun.

Videre sier hun at beboerne selv er svært opptatt av fysisk aktivitet, og derav tilrettelegger aktivitetsverten for at det alltid finnes muligheter for bevegelse – i mange ulike former!

«Jeg har forstått det slik at europeere er mer interessert i å være mye ute, atletiske og aktive i forhold til amerikanere», sier hun med et smil om munnen, og fortsetter:

«Men noe beboerne her liker aller best er treningstimer. Så vi organiserer alt fra svømmetimer til Tai Chi til Crosstraining – og finner alltid på noe som passer for alle ferdighetsnivåer!»

"Hvis du skal sette i gang aktiviteter, hva pleier du å finne på?"

…spør en nysgjerrig ansatt i Ambera. Hun svarer:

«Jeg pleier ofte å arrangere bussturer der vi drar på dagsturer til lokale attraksjoner! Det kan være alt fra naturopplevelser til «dinnershows» og teater til strandturer. Jeg sørger alltid for at det finnes bussturer man kan melde seg på, og flere beboere pleier å sende inn ønsker til nye steder vi kan utforske sammen!».

Håndtverkskurs er også noe hun selv foretrekker å invitere til, da hun selv elsker å være kreativ.

«Jeg søker masse på Youtube og finner artige ting vi kan finne på. Noen ganger leier jeg inn flinke instruktører som kan undervise og inspirere med sine kreative ferdigheter», sier hun.

Men som hun selv forteller, så er det ikke alltid hun trenger å finne på så mange aktiviteter. Og det er ikke så rart, fordi:

Beboerne elsker å initiere til aktiviteter selv!

«Hos oss finnes det cirka 57 klubber som tar hensyn til alle interesser, og majoriteten drives av beboerne selv. Jeg som aktivitetsvert hjelper de bare med å spre det glade budskap, slik at alle beboere får vite om den nye muligheten, og kan bli med om ønskelig», sier hun og fortsetter:

«Jeg som jobber som aktivitetsvert oppfordrer alle som har en hobby til å starte opp et kurs eller en interessegruppe. Hvis det er noen som føler at de ikke finner noe som passer for dem, anbefaler jeg de å starte opp med noe de liker, slik at jeg kan hjelpe dem. Men med 57 ulike muligheter på området, er det sjeldent man ikke finner noe som faller i smak», smiler hun.

Dersom noen kunne tenke seg å starte opp en klubb eller gruppe, som for eksempel kan være en «sjakklubb», kan beboerne melde inn til aktivitetsverten om dette.

«Jeg sørger derfor for å informere beboere om den nye klubben, slik at fler og fler blir interessert. Jeg setter opp møtetider, reserverer rom for dem og sprer budskapet for å skape interesse. Vi har blant annet kortklubb, pokerklubb, pickleballgruppe, sjakklubb, hagegrupper, bokklubber og en bibelgruppe. Ja, vi har til og med beboere som har startet opp et band som inviterer inn til konserter! Vi har både en stor scene og lydanlegg tilgjengelig, så dette er svært populært!», sier hun videre.

Aktivitetesverten har full oversikt over kalendere, og holder beboerne oppdatert

«Vi har en kjempegod webside der vi legger ut alt som skjer av aktiviteter og arrangementer. Hver morgen sender vi ut en e-post med informasjon om hva som skjer på aktivitetssenteret den dagen.»

For å forsikre seg om at alle beboere får sjanse til å delta på det de ønsker, inviterer hun til «Kaffe-prat» to ganger i måneden. Her kan beboere som ønsker komme for en god kopp kaffe, og høre om ting som skjer på restauranten, endringer som skjer, nye klubber eller aktivitetsgrupper som starter opp.

«For de som ikke leser e-poster kan de komme hit å høre om hva som skjer. Vår jobb som aktivitetsverter er å gjøre det enklere for beboerne.», sier hun videre.

Alltid når det kommer nye beboere, pleier hun å invitere de inn til en liten orientering om aktivitetssenteret, interessegrupper, og klubber man kan melde seg inn i.

«Jeg liker å bruke god tid, og spørre de om deres interesser. Hvis vi har noe jeg ser kan passe for dem, anbefaler jeg de å melde seg inn. Dersom vi ikke har noe som samsvarer med deres hobbyer, så oppfordrer jeg de til å starte en ny gruppe eller klubb», sier hun.  

Hvis du skal beskrive hvordan en aktivitetsvert bør være, hva sier du da?

«En aktivitetsvert må være energisk, morsom og ekstrovert! Hun/han må elske å organisere, og ha en personlighet som engasjerer og motiverer mennesker», avslutter hun.