RESERVERA NU

Gå med i vår sociala gemenskap och träffa nya människor genom att göra det du gillar!

Livsstil är den bästa medicinen

På Ambera älskar vi att bli inspirerade och det här TED Talk-föredraget handlar om det vi bryr oss om allra mest, nämligen att skapa förutsättningar för ett härligt och hälsosamt liv. Amberas sociala byar är speciellt utformade för att ta bort det som hindrar oss från att leva det liv vi drömmer om. Inte genom att berätta för någon hur de ska leva eller tänka, utan genom att göra det lätt att göra de val som gör en gott.

Att göra hälsosamma val är ofta svårt – men behöver det vara så?

Dr. Meagan Grega berättar i sitt föredrag om hur samhället och miljön vi lever i formar valen vi gör. Om 3-litersbägaren med popcorn är det mest socialt accepterade valet på din lokala biograf kan något så enkelt som att välja 1-litersbägaren (för att inte nämna en frukt!) få en att känna sig som en rebell.

Och som Grega påpekar, många av de som beställer den stora bägaren kanske inte ens gillar popcorn – men det är det de flesta beställer och då känns det naturligt att välja det istället för att göra revolt, även om man innerst inne kanske helst undviker popcorn helt och hållet.

Vi människor tar såna här beslut varje dag. Det kan till exempel handla om mat: Den härliga medelhavsrestaurangen som ligger ett par kilometer har utsökt och dessutom nyttig mat, men McDonalds är billigare och ligger precis runt hörnet.

Det kan handla om träning: Du vet hur bra det känns i kropp och själ efter ett pass på gymmet, men just idag regnar det ute, favoritserien på tv börjar snart och soffan ropar ditt namn. Väljer du omedelbar njutning eller långsiktig tillfredsställelse?

Mitt i denna fundering tittar du ut och ser att grannen över gatan sitter och kollar på fotboll. Han är inte ute och springer! Det är klart att han inte är – det spöregnar ju!

Lättad andas du ut och kryper upp i den varma soffan och glömmer träningen med rent samvete. Låter det bekant?

Det är ansträngande att gå emot strömmen. Att göra det konsekvent kräver enorm insats och viljestyrka. Men hur hade det varit om du bodde på ett ställe där de hälsosamma besluten, de du helst skulle vilja ta, var lättare att fatta än de “dåliga”? 

Tänk om den där fantastiska souvlaki-restaurangen låg i grannkvarteret istället för i grannbyn? Hade du fortfarande gått till McDonald’s? Hade du fortfarande prioriterat tv-serierna om gymmet låg precis runt hörnet? Om din granne redan hade packat träningsväskan och var på väg till fotbollsträningen hade det förmodligen varit enklare för dig att uppbåda energin till att göra det samma. Det är vi övertygade om.

När du bor i en Amberaby har du därför allt från simbassänger och tennisbanor till yogapass och vandringsleder tillgängliga inom gångavstånd när du blir sugen. Klubbar, grupper och aktiviteter som drivs av gemenskapens medlemmar, med hjälp av vår personal, gör det lätt att lära känna andra med liknande mål och intressen i livet.

När man bor på en plats där det är lättare att göra det man vill, hinner man både gå till gymmet, svänga förbi den grekiska restaurangen OCH krypa upp i soffan med ett glas rödvin innan vinjetten till favoritserien rullar i gång på tv:n. Inga skuldkänslor, inget tjafs, bara en vanlig dag i Ambera.