RESERVERA NU
Credit: Ambera

Gå med i vår sociala gemenskap och träffa nya människor genom att göra det du gillar!

Att bygga en gemenskap – Del 1 av 5

Kära Amberafamilj,

Nu är det bara några få meter kvar till mållinjen innan vi kan lansera nyheten om vårt första projekt. Så när är vi, att vi vågar säga att lanseringsdatum blir 20:e november 2019.

Vi Ambera-grundare har tillsammans med vårt team jobbat målinriktat i tre år för att förverkliga en idé som behövde 20 år på sig att mogna i Jan Olavs huvud. Nu vill vi ge er en inblick i hur utvecklingen har gått till, från koncept till byggplaner.

Hur bygger man något som inte finns sedan tidigare? Vad är det egentligen vi har jobbat med varje dag de senaste åren? Är det inte bara att köpa en tomt, bygga lite hus och sätta igång försäljningen?

Nja. Vi vill inte bara bygga en samling hus i Spanien och hoppas att de som flyttar in får det bra. Vi vill skapa en aktiv gemenskap där det händer något hela tiden, där man har mycket att välja på. Det ska alltid finnas något spännande och intressant att göra i Ambera, det ska finnas naturliga mötesplatser där man lär känna folk med gemensamma intressen, det ska vara härligt att bo här hela året, på sina villkor.

I den här artikelserien i fem delar vill jag berätta mer om vad vi har jobbat med fram tills idag, vad vi har åstadkommit än så länge och vad som ligger framför oss. Man kan beskriva utvecklingsprocessen genom att titta på fem viktiga huvudaspekter:

  • Att definiera vilket slags samhälle vi ska bygga

  • Att välja rätt tomt

  • Att bygga rätt gemensamma faciliteter

  • Att bygga bra bostäder

  • Att fylla Ambera-gemenskapen med liv

Detta är den första artikeln i serien och behandlar den första aspekten:

Del 1 – Att definiera vilket slags samhälle vi ska bygga

Vad är utmaningen?

Ambera är ett nytt boendekoncept som bygger på det sociala och har som syfte att skapa grunden för en riktig gemenskap efter de boendes önskningar. Vi har utgått från principer som amerikanarna har använt sedan 1960 för att bygga det de kallar ”active adult communities”. Konceptet, som bygger på överkomliga huspriser och omfattande gemensamma faciliteter, är en storsuccé i USA och gjort livet härligare för miljontals människor.

Vad har vi gjort än så länge?

Redan från början visste vi att vi inte kunde överföra det amerikanska konceptet till Europa utan anpassningar, därför började vi med att ha fokusgrupper med människor i England, Tyskland, Sverige och Norge. Vi frågade om de kunde tänka sig att bo ett liknande samhälle och vad i så fall hade varit viktigt för dem. Under de senaste åren har vi pratat med hundratals människor på våra resor i Europa, och tusentals via våra kanaler på webben. Genom att lyssna på önskemål och tankar från er som faktiskt ska bo i Ambera har vi fått ett starkt underlag som vi har använt när vi har tittat på tomter och arkitektoniska lösningar.

Vad händer framöver?

Att definiera vad Ambera ska vara process som aldrig ska ta slut. Grundidén förändras inte, men vi tror att det enda sättet att bygga en gemenskap där invånarna trivs, är att var lyhörda för deras tankar och idéer. Hittils tycker jag att vi har lyckats bra med det och vi känner oss väl rustade att gå in i den spännande genomförandefasen.

Med vänliga hälsningar,

Falko Müller-Tyl

Medgrundare och VD

I nästa del av Att bygga en gemenskap, pratar jag om aspekt nummer 2 – Att välja rätt tomt.

Gå med i vår Facebookgrupp! I vårt inspirerande nyhetsbrev delar vi fler intressanta artiklar och ger dig en ordentlig introduktion till Amberas vision.