RESERVERA NU

Gå med i vår sociala gemenskap och träffa nya människor genom att göra det du gillar!

Historien om Ambera: En ny slags gemenskap tar form

Amberas är ett boendekoncept som bygger på billiga bostäder, omfattande gemensamma lokaler, gemenskap och en aktiv livsstil. 

Historien om Ambera började redan år 1995 när en ung Jan Olav Frestad besökte vuxenbyn Sun City Lincoln Hills för första gången. I USA var så kallade “active adult communities” – byar där folk över 55 kunde köpa ett hus till ett överkomligt pris och få tillgång till en mängd olika faciliteter och sociala aktiviteter på köpet – redan en braksuccé, men för en skandinav som Jan Olav var konceptet något helt nytt. 

Hema i Norge hade han sett hur vänner och släktingar blev ensamma och uttråkade när de gick i pension. För människorna i Sun City verkade det vara precis motsatt. En dröm började försiktigt växa i Jan Olavs huvud: “Tänk om jag och mina vänner kunde leva såhär när vi gick i pension? Tänk om det fanns ett sånt här samhälle hemma i Europa!”. Konturerna till det som senare skulle bli Ambera började ta form. 

Spela videoklipp

Full av inspiration återvände Jan Olav till Norge och började sin karriär som fastighetsutvecklare. Fast bestämd att utveckla koncept som förde människor samman och uppmuntrade positiv förändring byggde den framtida Amberagrundaren många olika projekt. För varje nytt projekt övertygades han ytterligare om att var vi lever kan göra underverk för hur vi lever.

Projektet “Doyén” var ett av Jan Olavs mest lyckade och har senare kallats ett slags “Ambera i miniatyr”. Efter ett par år berättade de som bodde i Doyén att de gemensamma aktivitetsrum hade gjort det lättare för dem att hålla kroppen igång, de berättade att grannar hade blivit vänner genom de organiserade intressegrupperna, och människor som tidigare hade känt sig ensamma hade plötsligt kalendern full av promenader, kortspel och vinsmakningar. 

Historierna gjorde starkt intryck på Jan Olav som bestämde sig för att hans karriär skulle handla om att göra både ekonomisk och social nytta. Det han och hans team hade skapat i Doyén var en äkta gemenskap, och det hade gjort människor både sundare och lyckligare.

Det var nu tydligt för Jan Olav att precis som amerikaner i Sun City vill vi europeer känna att vi är en del av en gemenskap där vi bor. Vi vill tillbringa våra dagar med något meningsfullt. Och att hitta denna gemenskap och mening är viktigare än någonsin när vi går i pension.

Efter tjugo år med research, erfarenheter och nätverksbyggande var det äntligen dags. Tiden var mogen och tillsammans med de internationella fastighetsexperterna och goda vännerna Falko Müller-Tyl och Alejandro Crespo började Jan Olav jobba på sitt största projekt hittills.

Efter att ha intervjuat hundratals människor runt omkring i Europa om hur de vill leva efter arbetslivet utformades konceptet Ambera. Bara ett halvår senare – två år innan projektet i Desert Springs lanserades – stöttades projektet av mer än 5000 människor.

Idag, tjugofem år efter att Jan Olav såg glädjen Sun City-bornas ögon, förbereder sig Ambera-teamet äntligen för försäljningen av de första bostäderna i Ambera Desert Springs, uppmuntrade av stödet från mer än 10.000 vänner och följare över hela Europa. 

Nu föds en ny slags gemenskap. Nu skapar Ambera ett positivt, livsbejakande alternativ till isolerat boende. 

Häng med på vår resa! Den har bara börjat. 

Vårt team

Kommunikationschef
Projektledare kommunikation
Copywriter & Community Manager
Creative and Community Manager
Juridisk mediarådgivare
Juridisk rådgivare
Arkitektkontor, Spanien
Arkitektkontor, Spanien