RESERVERA NU
Credit: Ambera

Gå med i vår sociala gemenskap och träffa nya människor genom att göra det du gillar!

Resebrev från studiebesök i Florida

Jag, Falko, och Jan Olav kom precis hem från en fantastisk vistelse och ett spännande studiebesök i Florida, USA. På resan besökte vi flera så kallade ”active adult communities”. Dessa samhällen för ”aktiva vuxna” bygger på billiga bostäder, gemensamma faciliteter och en aktiv livsstil – vilket är precis vad Ambera handlar om. I det här resebrevet vill jag berätta kort om vad vi såg och upplevde under vår resa genom det livsbejakande Florida.

”Active adult communities” är alltså fastighetsprojekt i USA som är specialdesignade för en aktiv, innehållsrik, och meningsfull tillvaro för vuxna. Tidigare i 2018 har vi tittat på mer än femtio sådana här projekt för att hämta inspiration och kunskap för att ta konceptet till Europa. Ambera kommer bli den första byn av sitt slag i Europa och även om receptet är amerikanskt så är det viktigt för oss att skräddarsy Ambera för oss européer.

Tre av de mest genomtänkta och välfungerande vuxenbyarna ligger i Florida; The Villages, Del Webb Stone Creek och Trilogy Orlando. Vi har besökt de här samhällena tidigare men nu ville vi åka tillbaka för att lära oss mer om hur de fungerade i praktiken och prata med så många invånare som möjligt om deras upplevelser och erfarenheter.

Det första som slog oss var att de som bodde i de här städerna hade en osedvanligt öppen och vänlig inställning och de var alltid intresserade av att komma in kontakt med nya människor. Var vi än gick hamnade vi i spännande samtal med intressanta människor; på gatan, på restaurangerna och på aktivitetscentret. En sådan öppen och mötesgående kultur hoppas vi kunna uppnå i Ambera.

Det var två saker alla invånare vi pratade med var överens om: att det var superlätt att träffa andra människor (några berättade att de fått flera vänner sedan de flyttade dit än de hade haft i hela sina tidigare liv), och att de fick massor av fysisk och mental energi av att delta i– och organisera aktiviteter med andra människor.

Kärnan i alla bostadskoncept i USA är ett gemensamt center som de kallar ”recreation centre”. I centret finns det salar för språk- och historiekurser, en verkstad för konst och hantverk, en scen för dans, musik och underhållning, och ett stort kök där man kan laga mat tillsammans eller gå på vinsmakning. Det finns också en hälsostudio med träningsrum och särskilda salar för yoga, spinning och gruppträningspass. De flesta byar har dessutom tennis, golf och simbassänger tillgängliga året runt.

Alla som bor i byn betalar en fast månadsavgift på runt tusen kronor vilket ger dem fritt tillträde till alla gemensamma ytor och faciliteter. Dessutom ingår gräsklippning, sophämtning och bostadsunderhåll.

Människor från hela samhället samlas på centret där de hittar vänner genom aktiviteterna. Vi tror och hoppas att aktiviteterna kommer leda till samma sociala mötesplats i Ambera, trots språk- och kulturskillnader. Det är tydligt att gemensamma intressen sänker tröskeln för att lära känna nya människor.

Kurser och aktiviteter läggs ut på en hemsida eller i en app och så hänger man med på det man vill och hoppar över det som inte lockar. Vi träffade många i Florida som berättade att de provade så många olika grejer som möjligt de första två månaderna för att sedan avgränsa sig till ett par-tre aktiviteter som de trivdes med. Jag tycker det är så häftigt att se att aktiviteter, kurs och grupper fungerar som naturliga mötesplatser.

När vi är i USA blir vi alltid sugna på att ta med fler av er Ambera-entusiaster dit så att ni också får se med egna ögon hur bra Ambera kan bli. Den här gången kunde vi inte flyga över alla, men vi tog med oss en duktig kameraman, Kristoffer Grindheim, som filmade några av våra många möten och samtal. Filmerna kommer så småningom hamna på Facebook och hemsidan och jag hoppas att de kan förmedla åtminstone en liten bråkdel av det som har varit en så stor inspiration för oss i Ambera-teamet.

Vi längtar efter att dela med oss av fler nyheter och tankar bakom detta livsstilprojekt och jag hoppas att ni vill fortsätta följa med på resan och inte minst bidra med era egna idéer och tankar.

Med vänliga hälsningar,

Falko Müller-Tyl

VD och medgrundare.