Välkommen till Ambera Desert Springs – Europas första aktiva gemenskapsboende för oss över 55!

Att bygga en gemenskap – Del 5 av 5

“Hur bygger man något som inte finns sedan tidigare? Vad är det egentligen vi har jobbat med varje dag de senaste åren? Är det inte bara att köpa en tomt, bygga lite hus och sätta igång försäljningen?”

I den här artikelserien i fem delar berättar medgrundare och VD Falko Müller-Tyl om Ambera-teamets arbete från idé till färdigt projekt.

Att bygga en gemenskap, del 5 – Att fylla Ambera-gemenskapen med liv

Kära Ambereafamilj,

vi har kommit till den sista punkten på min lista över viktiga aspekter i utvecklingen av Ambera:

  • Att definiera vilket slags samhälle vi ska bygga

  • Att välja rätt tomt

  • Att bygga rätt gemensamma faciliteter

  • Att bygga bra bostäder

  • Att fylla Ambera-gemenskapen med liv

Nu är vi mitt kärnan av vårt koncept: Hur ser vi till att livet i Ambera blir så härligt som vi vill att det ska vara?

Vad är utmaningen?

I de fyra första delarna av den här serien har jag skrivit om Ambera-gemenskapens alla fysiska beståndsdelar: var ska projektet ligga, vilka gemensamma ytor ska det innehålla, och vilken slags bostäder ska vi bygga för att lägga till rätta för en aktiv, social och meningsfull livsstil?

Utifrån vår ursprungliga idé, det vi har sett i USA och feedbacken vi har fått från er i sociala medier och ute i världen, känner vi oss säkra på att det är många som längtar efter ett sådan vardag, utmaningen är att se till att drömmen förverkligas. Hur ser vi till att Ambera blir den unika gemenskapen vi drömmer om? Hur ser vi till att livet hos oss blir så aktivt, socialt och meningsfullt som vi vill att det ska vara?

Ett enkelt svar hade varit att alla de här komponenterna – vision och koncept, tomt, gemensamma ytor och bostäder utgör var sin del i det som tillsammans utgör helheten Ambera, det vi kan kalla för ”liv” eller ”livsstil”. Men vi tror inte att det är så enkelt.

Titta bara på alla hundratals bostadsprojekt i Spanien och andra sydeuropeiska länder som säljs som semesterbostäder och står tomma nästan hela året som kusliga spökstäder. Vi vill bygga en unik gemenskap med liv och rörelse året runt, för att lyckas med det måste vi försäkra oss om tre saker:

  • Att de som köper bostad i Ambera har tid att vara där och att de vill ha något mer än bara sol och värme.

  • Att det är lätt för alla som bor i Ambera att starta klubbar och aktiviteter, sätta igång projekt och delta i det som är på gång i byn (Ambera kommer ha personal som hjälper till med det, mer om det längre ner).

  • Att byn blir så pass stor att det vi kallar ”economies of scale” får effekt, dvs. att pris per person sjunker eftersom tillräckligt många människor delar på kostnaderna för byggandet och driften av gemensamma ytor och tjänster.

Vad har vi gjort än så länge?

Eftersom vi vill ha en levande gemenskap hela året har vi valt att rikta oss mot dem som har tid att bo hos oss i mer än bara några veckor om året. Vi har valt att lägga tid och resurser på att prata om projektet i sociala medier och med folk vi träffar runt omkring i världen – långt innan vi ens har börjat bygga.

Genom att göra det har vi lärt känna tusentals människor som förstår vad vi försöker uppnå, som gillar idén och längtar efter att flytta till en Amberaby. Genom att vara så tydliga som möjligt i vad vi vill vara säkerställer vi att de som flyttar in hos oss vill vara med och både delta och bidra i gemenskapen.

När det gäller att hålla igång aktiviteter och se till att gemensamma ytor kommer till nytta har vi än en gång tittat på vad amerikanska projekt har gjort för att lyckas. Vi har besökt många samhällen i USA de senaste åren för att förstå vad det är som gör att de fungerar. Gemensamt för de som lyckats bäst är att de har något de kallar ”lifestyle directors” – en eller flera personer som hjälper invånarna att skapa och bjuda in till aktiviteter, boka lokaler och organisera utflykter.

Det är helt enkelt lättare att komma igång med saker om man inte behöver organisera allt på egen hand och om man är osäker på vad som är genomförbart är det praktiskt att ha någon att brainstorma med.

En annan viktig aspekt är alla betalar samma fasta månadsavgift. Månadsavgiften ger tillgång till alla gemensamma lokaler, kurser, utflykter och aktiviteter, och ingen behöver stå över något av ekonomiska skäl.

Economies of scale, eller stordriftsfördelar, börjar enligt våra analyser att fungera i byar med 800 bostäder. Det man uppnår med att bygga i stor skala är för det första låga kostnader per person eftersom kostnaderna för det gemensamma fördelas på många bostäder, och för det andra att kaféer, restauranter och frisörer kan gå runt och ge invånarna mer att välja på.

Vad händer framöver?

I den här artikelserien har jag skrivit om fem olika viktiga aspekter och nu jobbar vi parallellt med allihop. Bland annat håller vi på och definierar vad vi vill att vår egen ”lifestyle director” ska bidra med i projektet och har redan träffat flera intressanta kandidater!

Vi diskuterar även andra sätt att skapa grannskap och samhörighet på. I USA har de egna veckotidningar i många projekt, där invånarna kan läsa om vad som är på gång i byn. Det är en fin idé som vi gillar, samtidigt undersöker vi olika digitale alternativ som gör det enkelt att få översikt över vad som finns, och vara med på det man vill.

Ett stort tack till er som har tagit er tid att läsa de här artiklarna om hur Ambera har utvecklats från en spännande tanke till att ha 15 000 följare på sociala medier och äntligen vara på väg att förverkligas. Låt mig runda av med att citera ett fint mejl som min kollega och Ambera-grundare Jan Olav fick av en vän för några dagar sedan:

”Det spelar ingen roll var i Spanien projektet ligger så länge jag får bo granne med dig!”

Själv tycker jag att närhet till vänner är bland det viktigaste som finns, dela gärna Ambera med någon du skulle vilja bo bredvid om du känner likadant!

Med vänliga hälsningar,

Falko Müller-Tyl

Medgrundare och VD

Gå med i vår Facebookgrupp! I vårt inspirerande nyhetsbrev delar vi fler intressanta artiklar och ger dig en ordentlig introduktion till Amberas vision.