Vi har snakket med spansklærer Cristina Rosado, som er født og oppvokst i Spanias hovedstad Madrid. Cristina bor i Oslo med sin norske ektemann og deres lille datter.
Ambera sin første by planlegges på solkysten av Sør-Spania, og vi følte derfor det var naturlig å ta en liten prat med Cristina om Spania, Norge, om forskjeller og likheter. Og forhåpentligvis gleder vi oss bare enda mer til livet i Spania etter samtalen!
Nordmenn er litt sjenerte og redd for å være til bry, spanjoler derimot er overhode ikke sjenerte. Spanjoler er et veldig åpnet folkeslag, og de inviterer deg gjerne hjem til seg etter første møtet.
I Spania er folk mer vant med fysisk kontant, mens nordmenn er opptatt av å holde en naturlig avstand. Jeg hører mange nordmenn bruke det engelske uttrykket «Personal Space». Jeg har aldri hørt det uttrykket bli brukt i Spania, der er det neste frekt å ikke komme borti hverandre på bussen. Så man kan trygt si at det er store motsetninger der.
Spanjoler er garantert mer høylytte enn nordmenn. Vi snakker høyt og fort, og diskuterer på åpen gate. Nordmenn er litt mer private.
Nordmenn har en fantastisk dugnadsånd, og dere respektere hverandre og har høy tillit til hverandre. Spanjoler er nok mer «rebelske», men samtidig er vi veldig hjelpsomme.
Spanjoler og nordmenn har absolutt annerledes matkultur. Nordmenn spiser gjerne fire måltider, – frokost, lunsj, middag og kvelds. Og frokosten får mye oppmerksomhet.
De fleste Spanjoler ser ikke på frokost som et «fullverdig» måltid, men tar kanskje en kaffe eller en søt kake på vei til jobb. Nordmenn er flinke til å spise næringsrikt og sunt tidlig på dagen, – havregryn, knekkebrød eller brødskiver. Det mest næringsrike, og viktigste måltidet for spanjoler er lunsjen. Dette er en sosialt høydepunkt, og vi spiser oss gode og mette på grønnsaker, fisk, kylling og karbohydrater.
Nordmenn spiser også middag tidligere enn spanjoler. I Spania blir middagen servert klokken åtte-ni på kvelden, når dere nordmenn spiser kvelds.
Det er selvfølgelig store forskjeller innad i befolkningen, men jeg har et inntrykk av at spanjoler spiser mer variert enn nordmenn. Og at det er mer fokus på det sosiale rundt måltidet.
Ja, Siesta er viktig for spanjoler! Men jeg har forstått at mange nordmenn er glad i en «middagslur», så kanskje Siesta ikke er så unorsk likevel.
I Spania er ofte butikkene stengt et par timer midt på dagen, på grunn av Siestaen, men til gjengjeld er de åpne til langt på kveld. Og vi har vi ikke søndagsstengte butikker i Spania.
Nordmenn og Spanjoler er nok likere her enn de selv tror, vi har bare løst behovet ulikt. Dette er nok på grunn av klimaet, det kan være veldig tungt å jobbe i varmen når solen står på sitt høyeste, og det kan være tungt å jobbe kveld i Norge når solen går ned og kulden kryper inn. De fleste tar siesta i 30 minutter, og spanjoler mener dette er bra for å holde humøret og overskuddet oppe resten av dagen. Mange nordmenn tar seg gjerne en middagslur i 30 minutter, for akkurat samme grunn.
Haha, jeg tenker at ulikheter er vakkert, og kun ulikheter, – ikke bedre eller verre, bare forskjellig. Men om jeg må si noe så tenker jeg at nordmenn har godt av å smile mer til fremmede, og være mer fleksible og spontane. Hva er det verste som kan skje?
Ja, vi kan lære av dere også. Å ta mer ansvar er fint. Jeg synes også det er nydelig at dere nordmenn har så stor troverdighet og tillit til hverandre og samfunnet.
Jeg har et eksempel på dette. I fjor på Sagene i Oslo kunne man låne skiutstyr gratis uten å tenkte på depositum eller pass. Vi trengte bare å fylle ut et lite skjema med navn og telefonnummer. Dere nordmenn stoler på hverandre, og er ikke bekymret for tyveri. Det er utrolig fint, i Spania ville denne typen utleie oppleves risikabelt.
Vi møter venner og familie, gjerne for lunsj og middag. Vi elsker å gå ut og spise på restauranter, og sitter ute når det er varmt. Vi går på kino og tilbringer mye tid sammen med familie. Akkurat som dere nordmenn.
Vi ønsker Cristina en nydelig påske, og gleder oss til å ta en prat igjen om Spania, Norge, kultur og muligheter. God påske til alle dere!