BLI MED I AMBERA

Historiene som inspirerer

Historiene som inspirerer

Amerikanerne elsker å bo i boliger med fellesskap – og nettopp derfor finnes det i dag mer enn to tusen Active Adult Communities i USA. Vi i Ambera har vært og besøkt flere av dem (faktisk flere hundre!), og de gode historiene fra de som bor der har både engasjert oss, inspirert oss – og rørt oss.

Allerede i 1995 besøkte gründer av Ambera, Jan Olav Frestad, for første gang Sun City Lincoln Hills i California – et besøk som manifesterte ideen om at stedet du bor på kan forandre måten du lever på. Han lot seg inspirere av byene som tilrettelegger for et aktivt og sosialt liv for de som ønsker det.

Vi har foreviget mange av de fantastiske historiene. Se videoene under, og hør hva beboerne sier:

“Europeere fortjener å få tilgang til slike prosjekter i Europa”

Det sa en beboer i et prosjekt vi besøkte i Arizona. Og vi er helt enige: Erfaringene og historiene vi har vært vitne til, har inspirert til oss til å gi europeere de samme mulighetene som amerikanerne har hatt i over 60 år – med en europeisk vri. Det er slik Ambera ble til. 

Amberas boligprosjekter skal bidra til å skape en meningsfull tilværelse for aktive voksne gjennom tilrettelegging av aktiviteter, involvering og fellesskap. Her skal man alltid ha muligheten til å være sosial, dersom man har lyst. Forskning viser at 55% av de som bor i boliger med fellesskap har bedre livskvalitet nå enn før – og dette gir historiene oss levende bevis på. 

Kornelius (59)

"Jeg bor alene og nærmer meg pensjonsalder. Barna mine er travelt opptatt med sine liv, og det er mange av vennene mine også. Jeg må si at jeg savner et sted der det finnes muligheter for å finne på nye spennende ting, og der det er enkelt å bli kjent med andre mennesker. Jeg har virkelig ikke lyst til å bli ensom! Derfor falt jeg for en Ambera-bolig, og står allerede på interessert-listen til Desert Springs prosjektet."

Håkon og Birgith (31 og 35)

"Vi nyter livet sammen med datteren vår Hedvig, er nå på utkikk etter en større bolig i nærheten av en god skole og barnehage. På sikt ønsker vi oss flere barn, men vi venter litt til. Vi elsker å være sosiale, og ber ofte familie og venner hjem på en god middag eller et glass vin. Ellers så er vi en aktiv familie som liker å bevege oss! Det å kunne flytte til en bolig med fysiske møteplasser for de i samme livssituasjon som oss ville vært perfekt både for oss, og for barna våre. Vi jobber begge to, og har travle arbeidsdager, så det å kunne bo i nærheten av besteforeldre og andre hjelpsomme beboere, som kunne vært villige til å hjelpe til litt ville vært det optimale. Vi følger stadig med, og gleder oss til Ambera kan annonsere sine første boligprosjekter i Norge!"

Grete og Svein (55 og 65)

"Helt siden barna våre var små har vi hatt hus i Spania. Vi har også bodd der fast i noen år, mens barna gikk på skolen der. Det kreves alltid mye planlegging og koordinering når vi skal reise dit, da vi liker å være der når venner i nabolaget også er der. Og det er jo helst i feriene. Nå kunne vi tenke oss å flytte til et sted der det er mennesker og aktivitet hele året, slik at vi kan reise når det selv passer oss. Svein elsker golf, og jeg, Grete vil gjerne lære meg spansk. Vi er veldig sosiale, så dette liker vi å gjøre sammen med andre. Vi ser for oss et sted vi har mulighet til å kortspill på kveldene med gode venner om vi vil, eller rett og slett bare sitte på egen veranda å se utover landskapet"

Fay (29)

"Det å få sitt første barn var en livsendring uten like. Jeg bor et stykke unna mine foreldre og savner støtte, nærvær og mulighet til hjelp i hverdagen. Da vi oppdaget Ambera-konseptet forstod vi at dette kunne være noe både for min familie og mine foreldre. Her har vi mulighet til å bo nærme hverandre, uten å bo oppå hverandre. For samboeren min og meg, hadde det vært topp å kanskje fått mulighet til å få litt hjelp fra noen snille pensjonister iblant når det står på som verst med jobb, fritidsaktiviteter og alt som følger med. "

Katka og Marius (32 og 30)

"Jeg, Katka, kommer fra Slovakia, og bor i dag i Eydehavn utenfor Arendal sammen med min samboer Marius. Vi var så heldige å treffe hverandre da han studerte medisin i Slovakia, og i dag har vi begge jobber i Norge. Jeg må si jeg stortrives her, men Marius er fra Oslo, og hans venner og familie bor der. Da Elias ble født, ble vi naturligvis mer bundet hjemme, og kan ikke dra på besøk hjemme hver helg lenger. Vi kjenner noen her i Arendal, men det er ikke så enkelt å finne en helt ny omgangskrets for oss voksne. Som voksne er det godt med litt egentid iblant med venner, men det er klart det er en begrensning når nettverket vårt er i Oslo. Vi vil bo i et nabolag med mennesker vi har noe til felles med, og der vi også kan hjelpe hverandre når det trengs. Så Ambera – vi håper dere bygger noe her i Agder om ikke så altfor lenge!"